Wat betekent v.o.n. bij aankoop van een nieuwbouwwoning?

Ben je op zoek naar een nieuwbouwwoning dan kom je vaak de afkorting v.o.n. tegen. Deze afkorting staat voor 'vrij op naam'. Maar wat betekent het eigenlijk als je een woning vrij op naam koopt?

Wanneer je een woning vrij op naam koopt, houdt dit in dat je als koper bovenop de koopsom geen extra kosten betaalt voor de overdracht van de woning. Hierbij gaat het om de volgende kosten:
- De notariskosten voor de leveringsakte
- De notariskosten voor jouw inschrijving bij het Kadaster
- De overdrachtsbelasting

Tegenover vrij op naam staat kosten koper, ook wel afgekort als k.k. Over het algemeen is er sprake van kosten koper bij de aankoop van een reeds bestaande woning. Hierbij betaal jij als koper de overdrachtsbelasting en de notariskosten extra op de koopsom.

Vrijstelling overdrachtsbelasting voor starters en doorstromers
Ben jij starter of jonge doorstromer op de woningmarkt, dan kom je mogelijk in aanmerking voor vrijstelling op de overdrachtsbelasting. Voorwaarden hiervoor zijn dat je tussen de 18 en 35 jaar moet zijn, dat je zelf in de door jou gekochte woning moet gaan wonen en dat de woningwaarde niet hoger is dan € 440.000,-. Ook mag je in het verleden nog geen gebruik hebben gemaakt van de vrijstelling overdrachtsbelasting.

Koop je samen met je partner een woning en is één van jullie ouder dan 35? Dan betaalt diegene 2 procent overdrachtsbelasting over zijn/haar deel van de woning.

Sociaal

Volg ons op sociale media

Aangesloten bij:

NVM funda NWN ERA

Woondromen waarmaken

Ieder mens heeft ideeën over de manier waarop hij wil wonen en leven, en welk huis daarbij past. Fides makelaars noemen dit woondromen. Woondromen staan bij ons centraal. We zijn benieuwd naar jouw woondromen.

Contact

Fides makelaars
Lammenschansweg 76
2313 DP Leiden
Nederland

071 - 516 80 88
nieuwbouw@fidesmakelaarsleiden.nl

Meer contactgegevens