7 tips voor het afsluiten van een hypotheek

Je hebt jouw droomhuis op het oog, dus het is tijd voor... het afsluiten van je hypotheek. Een complex proces waarbij je te maken hebt met veel te maken keuzes en variabelen, afhankelijk van jouw situatie. Met deze tips maak je het nét iets makkelijker.

Bij het afsluiten van een hypotheek kijk je logischerwijs naar de hypotheekrente, maar het is ook goed om te kijken naar de voorwaarden van een hypotheek en hoe deze is opgebouwd.

Tip 1: Onafhankelijk advies
Misschien wel de belangrijkste tip van allemaal. Iedere bank heeft zijn eigen hypotheekproducten. Grote kans dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Door een onafhankelijke hypotheekpartij aan te schrijven, krijg je inzicht in alle mogelijkheden. Daarnaast kijkt hij of zij met je mee welke hypotheek het meest gunstig is in jouw situatie.

Tip 2: NHG-hypotheek
Koop je dit jaar een woning onder de koopsom van € 405.000, dan kom je in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De NHG springt bij als jij de woonlasten niet meer kunt betalen door bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of een scheiding. De rente van deze hypotheken is doorgaans lager, omdat banken blij zijn met de extra garantie dat de maandlasten altijd worden voldaan.

Tip 3: Risicoklassen
Kom je niet in aanmerking voor NHG, dan zijn er andere opties. Hypotheekverstrekkers maken namelijk onderscheid in risicoklassen: de omvang van je hypotheek in relatie van de waarde van de woning. Is jouw risicoklasse lager, doordat jij bijvoorbeeld een groot deel van de woning uit eigen geld betaalt, dan valt de rente voor de hypotheek vaak ook lager uit.

Tip 4: De verhuisregeling
Heb je op dit moment al een koopwoning en zit je nog in de rentevaste periode, en ga je verhuizen naar een nieuwe koopwoning, maak dan gebruik van de verhuisregeling. Hiermee neem je je huidige hypotheek, inclusief lage rente, mee naar je nieuwe woning. Zo profiteer je van de regeling die je destijds hebt afgesloten.

Tip 5: Kijk niet alleen naar hypotheekrente
Een lage hypotheekrente betekent niet automatisch de laagste maandlasten. Dit wordt tevens berekend door de looptijd van de hypotheek en bijbehorende voorwaarden. Het is daarom altijd goed om hypotheken op alle vlakken te vergelijken.

Tip 6: Overlijdensrisicoverzekering
Er bestaan hypotheken waar een overlijdensrisicoverzekering in zit. Vaak bieden deze aanbieders extra korting, waardoor je bespaart op de hypotheekrente. Dit is echter niet in alle situaties voordeliger, dus laat je hierover goed adviseren.

Tip 7: Eigen middelen inzetten
Heb je eigen spaargeld, dan kun je dit inzetten om je maandlasten te verlagen. Zo kun je met spaargeld een deel van de koopsom betalen, waardoor je niet over de gehele koopsom een hypotheek hoeft af te sluiten. Daarnaast komen er bovenop de koopsom altijd extra kosten bij, welke je sowieso uit eigen middelen moet voldoen. Bereken dus goed hoeveel eigen middelen je in kunt zetten en waar je dit voor gaat gebruiken.

Sociaal

Volg ons op sociale media

Aangesloten bij:

NVM funda NWN ERA

Woondromen waarmaken

Ieder mens heeft ideeën over de manier waarop hij wil wonen en leven, en welk huis daarbij past. Fides makelaars noemen dit woondromen. Woondromen staan bij ons centraal. We zijn benieuwd naar jouw woondromen.

Contact

Fides makelaars
Lammenschansweg 76
2313 DP Leiden
Nederland

071 - 516 80 88
nieuwbouw@fidesmakelaarsleiden.nl

Meer contactgegevens