Tips voor een tochtvrije en behaaglijke woning

Het wordt weer kouder buiten. Dan is het fijn als het binnenshuis heerlijk warm en behaaglijk is. Tocht kan dan een vervelende spelbreker zijn. Hoe zorg je ervoor dat jouw woning tochtvrij wordt? We geven je enkele tips.

Een belangrijke stap om mee te starten is door het lokaliseer waar de tocht vandaan komt. Plaats hiervoor een kaarsje op een stevige ondergrond, op de plek waarvan je het vermoeden hebt dat het tocht. Staat het vlammetje stil, dan is er van tocht geen of haast geen sprake. Begint het vlammetje snel te flakkeren, dan betekent dat dat er ergens tocht vandaan komt. Tijd voor actie!

Wat kun je doen?:

Tochtstrips of -banden monteren
Dicht kieren bij deuren of ramen door middel van tochtstrips of -banden. Zorg ervoor dat deze een goed formaat hebben voor het oppervlak waar ze komen. Plak de strips op een gladde en schone/ontvette ondergrond of monteer ze met een spijkertjes of schroefjes.

Check de brievenbus en het kattenluik
De brievenbus: een opening in de voordeur waar vaak tocht doorheen komt. Voorkom dit door gebruik te maken van een brievenbusborstel en voorzien ‘m van een klep die de opening in de deur geheel afsluit. Dit laatste geldt mogelijk ook voor het kattenluik. Vergeet deze dus niet te checken en pas deze indien nodig aan.

Voorzie ramen van dubbel glas
Heeft jouw woning nog ramen met enkel glas, dan is het advies om dit te vervangen door dubbel glas. Dit houdt de warmte in huis en de kou buiten. Ook fijn voor je energierekening! Gelukkig zijn veel modernere woningen al voorzien van dubbel glas en is hier geen aanpassing voor nodig.

Controleer de staat van houten kozijnen
Na verloop van tijd kunnen houten kozijnen gaan slijten en/of rotten, waardoor er kiertjes of gaten kunnen ontstaan en tocht zich een weg naar binnen weet te vinden. Controleer houten kozijnen daarom met regelmaat en zorg voor goed onderhoud. Dit zorgt voor een langere levensduur van je kozijnen.

Plaats radiatorfolie achter je verwarming
Voorkom dat de warmte van je radiatoren naar buiten verdwijnt door de muren. Dit kun je doen door aan de achterkant van de radiatoren radiatorfolie te plakken. Hierdoor blijft de warmte beter binnen en wordt het in huis behaaglijker warm.

Sociaal

Volg ons op sociale media

Aangesloten bij:

NVM funda NWN ERA

Woondromen waarmaken

Ieder mens heeft ideeën over de manier waarop hij wil wonen en leven, en welk huis daarbij past. Fides makelaars noemen dit woondromen. Woondromen staan bij ons centraal. We zijn benieuwd naar jouw woondromen.

Contact

Fides makelaars
Lammenschansweg 76
2313 DP Leiden
Nederland

071 - 516 80 88
nieuwbouw@fidesmakelaarsleiden.nl

Meer contactgegevens